Ce trebuie sa faci astazi, de Sfantul Gheorghe, ca sa iti gasesti perechea si ai noroc tot anul

Ortodocsii il pomenesc astazi pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Sfintii Parinti ai Bisericii ne invata ce nu avem voie sa facem in ziua Purtatorului de Biruinta, ca sa avem noroc si sa fim feriti de rele.
Ce trebuie sa faci astazi, de Sfantul Gheorghe, ca sa iti gasesti perechea si ai noroc tot anul

Sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendarul ortodox, ziua fiind marcata, potrivit traditiei populare, prin impodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizeaza renasterea naturii.

publicitate

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut din parinti crestini in Capadocia, in timpul imparatului Diocletian, in secolul al IV-lea. Ajunge in slujba imparatului ca militar si se confrunta in mod direct cu persecutiile asupra crestinilor incepute in anul 303.

Isi marturiseste credinta in Hristos si este intemnitat din cauza acestor convingeri religioase. In incercarea de a fi fortat sa renunte la credinta crestina, este torturat si ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Aceasta zi ramane ziua sa de praznuire.
Sfantul Gheorghe in iconografie

In iconografie, Sf. Gheorghe apare calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Ipostaza ilustreaza o legenda potrivit careia Sfantul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizata de un balaur.

Reprezentarea sfantului biruitor simbolizeaza modelul de curaj in lupta cu diavolul.

In cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca un conducator militar tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga, scrie bzc.ro.

In unele icoane Sf. Gheorghe apare insotit de alti doi sfinti militari, Theodor-Tiron si Dimitrie.
Superstitii de Sfantul Gheorghe

Nu uita sa iti pregatesti ogorul de vara

In zonele rurale, barbatii gatesc portile caselor si casele, tarnaturile (prispa inchisa cu scandura) pentru sosirea verii. Acestia pun ramuri inverzite ori crengute cu florile care au aparut deja in luna aprilie. Ramurile verzi se pun nu doar la case, ci si la mormintele neamurilor ca sa aiba o viata linistita in lumea de dincolo.

Nu uita sa hranesti un animal

Ziua Sfantului Gheorghe este si ziua necuvantatoarelor. Ramurile verzi se pun si in grajduri, iar in aceasta zile pasarile de curte nu se hranesc cu graunte, ci doar cu ierburi si alte plante verzi. Acelasi lucru este valabil si pentru cai si vite. Cei care locuiesc la oras trebuie sa hraneasca macar un animal pentru a avea noroc si belsug in toate. Asadar, daca vezi un caine amarat pe strada sau o pisica abandonata, ofera-i o bucata de paine. Dumnezeu iti va multumi pentru asta.

Nu ai voie sa speli sau sa calci haine

Daca vrei sa mergi la biserica, pregateste-ti hainele inainte cu o zi. Se spune ca cei care spala haine in ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe vor varsa multe lacrimi amare. Apa folosita pentru haine se va transforma in siroaie de lacrimi.

loading...
loading...
Citeste despre: , , , , , , ,