Daca vedeti acest cartof aruncati-l imediat! Provoaca daune ireparabile la stomac

Solanina poate provoca simptome de otravire la om. Știați că, cartofii verzi nu trebuie consumati?
Daca vedeti acest cartof aruncati-l imediat! Provoaca daune ireparabile la stomac

În timp ce unii ar putea crede că ar trebui să ii evite, din cauza gustului neplăcut, adevărul este că acestia pot fi extrem de toxici. Un studiu recent publicat de Dr. Carolyn Wright de la Universitatea din Nottingham Trent arata clar că cartofii necopti pot provoca daune ireparabile la stomac.

publicitate

De ce nu ar trebui să măncati cartofi verzi?
Expunerea tuberculilor de cartofi la lumină fie în câmp, în locurile de depozitare, pe rafturile de stocare, sau acasă, va induce formarea unor pigmentaţii verzi la suprafaţa cartofilor. Aceasta este numită “înverzire” şi indică formarea de clorofilă. Acest pigment este complet sigur şi se găseşte în toate plantele, salată, spanac etc. Este în primul rând găsit în frunze şi este responsabil pentru abilitatea plantei de a produce mâncare, fotosinteză.

Înverzirea este puternic afectată de trei factori din lumină: calitate, duraţie, şi intensitate. Clorofila este verde deoarece reflectă lumina verde, în timp ce absoarbe lumina roşie-galbenă şi albastră. Formarea clorofilei este cea mai eficientă în lumina roşie-galbenă. În lumina verde, practic nu are loc înverzirea cartofilor şi este puţină sub lumina albastră sau ultra-violetă. Lumina fluorescentă a zilei este capabilă să producă înverzirea, mai mult ca lumină incandescentă.

Cu cât lumina este mai mult timp şi mai intensă, cu atât înverzirea va avea loc mai mult. Dar lumina și căldura, de asemenea, conduc la producerea de solanina – un produs chimic care poate provoca simptome de otrăvire la om, în cazul în care sunt ingerate în cantități mari.

Simptomele includ greață, diaree, vărsături, crampe stomacale, arsura in gât, dureri de cap și amețeli. Această substanță chimică tinde să fie concentrată în pielea cartofilor, împreună cu clorofila, precum și în dezvoltarea de noi lăstari. De aceea este recomandat să nu măncati cartofi verzi sau pe cei pe care au început să crească muguri.

loading...
loading...
Citeste despre: , , , , , , ,